laptop computer on glass-top table

Keresőoptimalizálás

Mi az a keresőoptimalizálás?

keresőoptimalizálás (angolul Search Engine Optimization, azaz SEO) a weblap keresőmotorokban való megjelenésének javítását jelenti “organikus” avagy nem fizetett keresési eredményekben. Általánosságban minél előbb, azaz jobban rangsorolva a találati oldalon és többször jelenik meg egy oldal a találati listában, annál több látogatást szerez a kereső használóitól.

Google keresőoptimalizálás
A SEO célja, hogy a keresőmotorok, például a Google első találatai között szerepeljünk.

De mit jelent ez pontosan?

Induljunk ki magunkból: ha szükségünk van valamire, rákeresünk Google-ben. Az esetek többségében azonnal, tehát az első 5 találat között meg is találjuk amit keresünk. Az első oldal második feléig még talán eljutunk, de a második oldalra azonban szinte soha. Számos kutatás igazolja, hogy a keresőmotorok találati listájának első 5 helyén szereplő találatok szinte az összes látogatót bevonzzák. Ennek fényében könnyű megérteni, hogy miért olyan fontos az első oldal tetején szerepeltetni a honlapunkat. Összefoglalva, a SEO lényege nem más, mint az, hogy a vállalkozásának honlapja a keresőmotorok organikus találati listáján minél előrébb szerepeljen.

Ezt értem, de hogyan jutunk el az első helyre?

A találati listák első helyéig nagyon hosszú út vezet. A keresőoptimalizálás egy hosszú befektetés, ami sok időbe telik, hiszen a keresőmotoroknak ki kell ismernie te honlapodat és a versenytársakat is. A keresőmotorok eltárolják a honlapokat, összegyűjtik a honlapokon megtalálható kulcsszavakat, szinonimáikat, így megértve, hogy miről is szól az adott honlap.

A SEO a honlapon szereplő tartalomra alapul, amit egy ehhez szükséges szakember egyes kulcsszavakra alapozva tud optimalizálni. A keresési trendek folyamatosan változnak, valamint egyes honlapok is eltérő tartalommal rendelkeznek. Fontos megértenünk, hogy egyes keresési kifejezésekre lehet, hogy előkelő helyen szerepelünk, egy másikra pedig nem. A SEO folyamatosan karbantartást, felügyeletet igényel, hogy meghozza a várt eredményt, és folyamatosan az első néhány találat között szerepeljünk. Nagyon fontos, hogy hiába készül el egy szép, igényes honlap, ha a háttérben ezek a beállítások nincsenek elvégezve, nem fognak ránk találni a vásárlóink.

seo vagy fizetett hirdetes
A hirdetések segítenek új ügyfeleket hozni a vállalkozásunknak.

SEO vagy Google Ads/Facebook hirdetés?

Egyiket sem szabad elhanyagolni. A megfelelő SEO organikus forgalmat hoz a honlapunkra. Ezt azt jelenti, hogy például egy webshop esetén ingyen szerez nekünk olyan vásárlókat, akik amúgy is minket kerestek (és a helyesen beállított SEO-nak köszönhetően meg is találtak). Ezzel szemben a hirdetések új vásárlók, új ügyfelek megszerzésére irányul.